Sukulentler ve Kaktüsler

Sukulentler dikensiz kaktüs olarak bilinirler . Gövde veya yapraklarındaki etli dokularda su tutma yeteneği olan bitkilerdir. Doğal olarak tropik iklimin hakim olduğu bölgelerde ve çöllerde yaşarlar. 500'ün üzerinde türü ve 10.000'in üzerinde tür sayısı vardır. Kaktüsler de bu grubun üyeleridir. Kaktüsleri sukulentlerden ayıran en büyük özellik dikenli yapılarıdır. “Bütün kaktüsler sukkulent bitkilerdir, ancak bütün sukkulentler kaktüs değildir.”

Sukkulentler de bütün çiçekli bitkiler gibi çiçek açar. Özellikle kaktüslerin birçok türünde çiçekler çok da güzeldir. Uygun ortam şartlarında 4-5 yıllık kaktüsün her mevsim bir veya birkaç kere çiçek açmaması mümkündür. Bazı türlerde çiçekler gece açar, bazılarında çiçek sadece 1 gün yaşar. Çok gösterişli çiçekleri olanları da vardır, çiçek olduğu anlaşılmayan gösterişsiz türlerde.

Ortam şartları

Genellikle kuru, sıcak ve havadar ortamları severler. İç mekanda oda sıcaklığı ve aydınlık bir ortam isterler. Uzun süreli olmamak kaydıyda direk güneş ışığı bile görebilirler. Kışları soğuk geçmeyen bölgelerde dış mekanda da yaşayabilirler. Bazı türleri soğuğa dayanıklıdır. 16-32 santigrad derece aralığı ideal sıcaklıktır. Uzun süreli soğuğa mağruz kaldıklarında veya 0 santigrad derece altı sıcaklıklarda ölebilirler.

Sulama

Kendi gövdelerinde su tuttuklarından susuzluğa dayanıklıdırlar. Ortam şartlarınıda göz önünde bulundurularak İlkbahar ve Yaz aylarında haftada bir kez, bitkinin dinlenme dönemi olan kış aylarında ise 10-15 günde bir kez sulama yapılabilir. Topraktan sulama yağılabileceği gibi bitki üzerine sprey de yapılabilir. Çok su vermekten kaçınılmalıdır. Saksı altında su kalmamalıdır. Su geçirgenliği yüksek toprak yapısı olmalıdır. Altı delik olmayan saksı veya teraryum kaplarında su dengesine daha fazla önem göstermek gerekir. Fazla su bitkiye zarar verir.

Budama

Bu bitkilerde budama pek tercih edilmez. Kuruyan, çürüyen yapraklar koparılabilir. Çelik ile üretim yapılacaksa uygun yerlerden çelik alınabilir. Bazı türlerin boyları çok uzayabilir. Eğer bu şekilde rahatsızlık veren veya bitki sağılığını etkileyecek koşullar oluşursa budama yapılır.

Saksı Değişimi ve Teraryum

Sukulent ve kaktüsleriniz büyüdükçe toprağının yenilenmesi veya saksı değişimi gerekebilir. Saksı değişiminde, eğer tek bir bitki dikilecekse mevcut saksıdan bir boy büyük saksı tercih edilmelidir. Eğer teraryum veya farklı dekoratif saksılarda bir kompozisyon oluşturacaksanız farklı türleri aynı ortamda kullanabilirsiniz. Saksınızın altının delik olması bitki sağlığı için önemlidir. Delik açmak mümkün değilse sulamaya daha özen gösterilmelidir. Dikkat edilecek husus iyi bir drenaj sistemidir. Saksının veya kompozisyonu oluşturacağınız farklı dekoratif saksıların altına suyu süzecek çakıl, ponza, taş gibi materyal yerleştirin. Sonrasında toprak ekleyip bitkilerinizi dikin. Kenar boşluklarını yine toprakla doldurun. Üst yüzeyde toprak görünmemesini arzu ederseniz yosun, dekoratif taş, ağaç kabuğu vb. doğal malzemeler de ekleyebilirsiniz. Sonrasında ilk sulamasını yapabilirsiniz.

Gübreleme

Her bitkinin topraktaki besin elementlerine ihtiyacı vardır. Zamanla bitkiniz topraktaki elementleri tüketir veya bir kısmı su ile akıp gider. Dengeli ve sağlıklı bir büyüme için sukulent ve kaktüslerinize, daha fazla su ihtiyaç duyduğu İlkbahar ve Yaz aylarında 15 günde bir kez, diğer zamanlarda ise ayda 1 kez gübreleme yapabilirsiniz.

Üretim

Sukulentleri gövdeden keserek, yapraktan veya tohumla çoğaltabilirsiniz. Sukulent çoğaltma işlemini oda ısısında, direkt güneş almayan fakat oldukça aydınlık bir ortamda ve mümkünse bahara doğru yapmak etkili olacaktır. Ortamın havadar olması yapraklardan yeni bitki elde etme şansınızı çok yükseltecektir

Kaktüsler

Kaktüsgiller, gövde yapısı olarak etli ve sulu bir biçimdedir. Şekil olarak da, bitki gövdesinin yassı olduğu söylenebilmektedir. Kaktüs bitkisinin en sık yetiştiği ve yaşamını sürdürdüğü bölgeler, çöller ve tropik iklimin hüküm sürdüğü coğrafyalardır. Kaktüs bitkisinin çok suya ve bağlantılı olarak da yağmurlara pek ihtiyacı olmaması nedeniyle, bu tip iklimler bitki adına sorun teşkil etmemektedir. Ayrıca kaktüs bitkisi, oldukça uzun ve kalın bir bitki köküne sahiptir. Bu kök aracılığı ile de, ihtiyaç duyduğu bütün minerali ve diğer katkıları topraktan istediği ölçüde alabilmektedir.